31 Temmuz 2008 Perşembe

Sarhoş Olmayan Sıçan



Frank Wiens,malezya’da bir palmiye türünün,yapraklarındaki maya mantarları sayesinde biradaki yada bir elma şarabındakine neredeyse eşit olan miktarda (%3.8) alkol üretebildiğini tespit etti. Bu ağaçtan beslenmek için en çok zaman harcayan hayvan ise “Ptilocercus lowii” türü bir sivri sıçan. Bu küçük hayvanın üç günde 9 bardak biraya eşdeğer alkolü içtiği görüldü. Bilim adamları bu hayvanın tüyünden bir örneği kullanarak kanındaki alkol miktarını tespit etti. Bu küçük hayvanın kanındaki alkol oranı şaşırtıcı biçimde aşırı alkol tüketen bir insanın kanındakinden 30 kat fazlaydı. Şimdi bilim adamları 55 milyon yıldan uzun süredir dünyada var olan bu uzun kuyruklu omurgalının bu düzeyde alkolü zarar görmeden nasıl kullanabildiğini araştırıyor. Yani bu sıçan,şişede balık oluyor ama sarhoş olmuyor. Doğa bilmediğimiz ne kadar çok mucizeyi barındırıyor böyle.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir imkansız gibi görünüyor ama demek ki gerçek olabiliyor.Dünya harikalarla kaplı