28 Temmuz 2008 Pazartesi

Deniz Kirliliği ve İklim Değişikliği



Deniz kirliliği deniz ekosistemine zarar veriyor. Balıkçılık da dahil tüm deniz faaliyetlerini olumuz etkiliyor. Deniz kirliliğinin yanında hızlı yapılaşma, aşırı avcılık, atıkların denize boşaltılması ve iklim değişikliği de deniz yaşamını olumsuz etkiliyor.



Denizdeki biyolojik hayatın kalitesi ve sürekliliği, sudaki oksijene ve suyun ısısına bağlı. Küresel ısınma ve deniz kirliliği doğal hayatın dengesini bozuyor. Örneğin Akdeniz foklarının doğumu artık üç ay gecikmeli gerçekleşiyor. Dünyada 34 tür arasında yer alan Akdeniz foklarının sayısı 500 kadar. Aslında buraya 5000 yazmak isterdim ama ne yazık ki 500 kadarlar. Mersin, Antalya, Doğu Akdeniz ve Türkiye ile Kıbrıs arasında görülen fokların sayıları koruma çalışmalarıyla arttırılmaya çalışılıyor.
Fokların neslinin tükenmemesi ve çoğalmaları için de balıkçıları avlanırken azami ölçüde dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu dünya bizim. Ancak sadece sizin ya da insanların değil. Hepimizin. Hem insanların, hem hayvanların, hem bitkilerin.


Hiç yorum yok: