24 Temmuz 2008 Perşembe

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi



Şimdi beni çok heyecanlandıran ve yeni keşfettiğim bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde bir tıbbi bitkiler bahçesi yer alıyor. Ve bu bahçe Türkiye’nin ilk tıbbi bitki bahçesi olma özelliğini taşıyor. 2005 yılında açılan bahçede ekili ve etiketli 450’yi aşkın bitki bulunuyor. Bu projeyi Zeytinburnu belediyesi ile Merkezefendi Geleneksel Tıp derneği birlikte hayata geçirmişler. Zeytinburnu’nda merkezefendi mahallesinde yer alan bahçe her gün ziyarete açık ve bu bahçede bir sera, bir herbarium yani kurutulmuş bitki koleksiyonu,bir tohum bankası,bir bitki laboratuarı ve bir bitki kurutma birimi yer alıyor.



Tıbbi bitkileri araştırmak, tanıtmak, üretmek ve korunup gelişmelerine yardımcı olmak projenin hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca Zeytinburnu tıbbi bitkiler bahçesinde,fitoterapi,bitkilerin ve beslenmenin kimyası,aromaterapi,masaj terapisi ve doğal vücut bakımı konusunda çeşitli seminerlere katılabilirsiniz.



Geliyoruz konunun beni en heyecanlandıran, sevindiren bölümüne. Bu bölüm, köşe bucak börtü böcek ekolojik yaz okulu. Bu yaz okulu programı yaklaşık 2 hafta sürüyor. Ve çocuklarınız burada bitkileri, doğayı daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Program süresince doğa ile ilgili çeşitli belgeseller,filimler izliyorlar,çiçeklerin resimlerini çekiyorlar, sorumluluklarında olan kendi bitkilerini yetiştiriyorlar,bitkiler ile ilgili bir çok bilgi ediniyorlar,yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.Hem eğleniyorlar,hem öğreniyorlar,hem de büyüyorlar. Benim bütün bir okul hayatına yaymak, uygulamak istediğim şeyi tıbbi bitkiler bahçesi bir program halinde,çocuğunuzun unutamayacağı ve gittiğinden daha mutlu olarak döneceği bir ekolojik yaz okulu programı halinde sunuyor. Çok güzel bir başlangıç bence.Çocuklar bizim yarınlarımız. Onların doğa sevgisiyle büyüyecek ve sonrasında dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışacak bireyler olacaklarını düşünmek beni gerçekten heyecanlandırıyor ve sevindiriyor. Zeytinburnu belediyesini ve Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği’ni böyle başarılı, sevgi dolu bir projeye imza atmalarından dolayı kutluyorum.Umarım ülkemizin diğer şehir ve ilçelerinde de yeni tıbbi bitki bahçeleri açılır ve insanlığın faydası için çalışılmaya,insanlara doğa sevgisi aşılanmaya devam edilir.



Hiç yorum yok: